Victor-Valderaune

Dokumentasjonstrollet møter motstand

Væpnet til tennene med nye rutiner, nye dingser og nye apper til dingsene har man slåss for en bedre dokumentasjon av det daglige arbeidet i helse- og omsorgstjenesten. Men fremdeles er dokumentasjonen mangelfull. Kanskje må det en mann ved navn Victor til for å beseire dokumentasjonstrollet?

Mangler en standard

Victor Valderaune er ingen typisk slåsskjempe, men han er lektor ved avdeling for helsefag på Nord universitet, utdannet psykiatrisk sykepleier, og har arbeidet mye med dokumentasjon. Dessuten har han et navn som betyr «seier» eller «seierrik». Victors våpen mot mangelfull dokumentasjon er intet mindre enn – en standard!

– Programvaren, verktøyene og viljen finnes. Det som mangler er en standard, sier han. 

Dokumenterer ulikt

Problemet er at man dokumenterer ulikt fra institusjon til institusjon og ofte også fra avdeling til avdeling. Det finnes ingen ensartet opplæring i hvordan man dokumenterer hvilken behandling som har blitt gitt, hvilke behov som er avdekket og hvilken dosering som gjelder for medisinene. Målet til Valderaune og kollegene hans er at alle skal ha lært det samme. Det vil gi et bedre utgangspunkt for gode rutiner.

Video definerer standen

Derfor lager forskerne nå en rekke små videosnutter som skal definere standarden. Videoene viser hvordan du skal dokumentere den jobben du har gjort og hvordan du fyller ut skjemaene. I samarbeid med Overhalla kommune i Nord-Trøndelag lager de et pedagogisk verktøy som skal sette standarden.

– Dokumentasjon er viktig for kontinuitet og pasientsikkerhet i tjenesten. Hvis dokumentasjonen skal være god, tror jeg det er viktig at den ikke inneholder 30 forskjellige tiltak som defineres som like viktige. Det vi utvikler er en videobasert opplæringsmodell med forskjellige moduler, ikke så ulik den man i dag har for praktiske prosedyrer i sykepleietjenesten. Videoene skal være helt konkrete, og detaljerte nok til at man lærer det man trenger å kunne for å gjøre en god dokumentasjon. Jeg tror video vil være et verdifullt hjelpemiddel; du får se hva du faktisk skal gjøre, du er ikke avhengig av en forelesning men kan se videoen når du har tid, og du kan spole tilbake og repetere, forteller Victor Valderaune.

Han understreker at videoene ikke skal stå helt på egne ben, men at de vil understøttes av plansjer og annet materiell som bidrar til en felles forståelse.

Tilgjengelig over alt

I første omgang skal løsningen utvikles og prøves ut i Overhalla kommune, men hvis prosjektet er vellykket, er målet at opplæringsverktøyet skal kunne tas i bruk i opplæringen av alle som måtte ha behov for det, inkludert dem som arbeider innen psykisk helse. En ser for seg at instruksjonsvideoene skal være tilgjengelige over alt. Har du ikke tilgang til en pc, har du kanskje tilgang til et nettbrett eller en smarttelefon som kan hente ut den samme informasjonen.

Omsorgsforskning.no har tidligere skrevet denne artikkelen om åtte kommuner i Nord-Troms, som samarbeider om å innføre elektronisk pasientjournal.