Nyheter

24.01.2023
Tsjekkere til Trøndelag for å lære om seksualvennlig miljø
Da tsjekkisk kompetansemiljø ville lære mer om seksualitet hos personer med utviklingshemming, så de til Trøndelag.
Les mer23.01.2023
For få sykepleiere og for liten kompetanse
Alle landets kommuner har tilbud til innbyggerne om innleggelse i kommunal akutt døgnenhet (KAD) dersom de ved akutt sykdom har behov for døgnkontinuerlig oppfølging, men ikke trenger sykehusinnleggelse. Mange steder blir tilbudet likevel ikke brukt fordi legen som henviser ikke stoler på at den kommunale akutte døgnenheten er kvalifisert til å ta vare på pasientene.
Les mer12.01.2023
Slik lykkes du med interkommunalt samarbeid
Han rynker litt på den akademiske nesa si, Bjørnulf Arntsen, når han leser den litt tabloide overskriften. Men så har han altså skrevet tre vitenskapelige artikler om temaet, så når han svarer på hvordan man skaper gode og effektive samarbeid, er det verd å lytte.
Les mer08.12.2022
– Dette er livskvalitet for meg
500 eldre forteller nå om sin livskvalitet. Svarene skal brukes til å prøve ut et spørreskjema som kan brukes av helse- og omsorgstjenestene i kommunene.
Les mer29.11.2022
Hvordan lykkes med implementering?
Kunnskapsbasert praksis er en forutsetning for kvalitet i helse- og omsorgstjenestene. Likevel viser det seg at informasjon ikke nødvendigvis fører til endringer i praksis. Det kan ta sytten år før den nye kunnskapen når pasienten. Ann Mari Gransjøen har skrevet en oppsummering av kunnskap om implementering.
Les mer14.11.2022
Verdige liv er viktig for alle. Hos innsatte kan det fort bli oversett.
– Det er problematisk når fengselsansatte ser det som sitt oppdrag å endre de innsatte. Men det er også problematisk hvis kriminalomsorgen ikke har tid til hjelpe de som er i fengsel.
Les mer20.09.2022
Denne må du få med deg!
Hvem er taperne i eldreomsorgen? Var Norge eller Sverige best på pandemi? Hvordan prioriterer omsorgstjenestene? Dette, og mye mer, får du kunnskap om på den syvende nasjonale konferansen for omsorgsforskning som arrangeres 20. til 21. oktober i Trondheim.
Les mer25.08.2022
Personer med utviklingshemming kan få hjelp med beslutninger
Personer med utviklingshemming har rett til å delta i beslutninger som angår dem så langt det er mulig. Da blir kunnskap om beslutningsstøtte viktig. Dette er tema i en ny kunnskapsoppsummering i Omsorgsbiblioteket gjort av Sølvi Linde. Her kan du lese om brukernes erfaringer med å få støtte til egne valg, og de ansattes erfaringer og holdninger til dette. Du vil også finne forskningsbasert rammeverk for prosesser angående beslutningsstøtte.
Les mer07.06.2022
Hvor står Leve hele livet? Kaja, Thorstein og Nina Beate svarer
Arbeidet med Leve hele livet er i rute, mener Helsedirektoratet. Men hvilke utfordringer bør USHT, Helsedirektoratet og Senter for omsorgsforskning nå prioritere for at alle kommuner skal gjennomføre reformen?
Les mer18.05.2022
Forskning om pasientsikkerhet
På generell basis vet vi at systembaserte tiltak har større effekt på pasientsikkerhet enn individbaserte tiltak, sier Karina Aase i en samtale med oss om Pasientsikkerhet.
Les mer06.05.2022
Dette mener USHT-ledere om samarbeidet med Senter for omsorgsforskning
Senter for omsorgsforskning (SOF) skal bidra til at Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) styrker kvaliteten på helse- og omsorgstjenestene i kommunene. Får USHT den støtten de trenger av SOF, og gir samarbeidet bedre tilbud til beboerne i kommunene?
Les mer06.05.2022
– USHT gjør avstanden til praksisfeltet mindre
Senter for omsorgsforskning (SOF) bidrar til at Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) styrker kvaliteten på helse- og omsorgstjenestene i kommunene. Hvordan mener forskerne ved SOF at de lykkes med dette arbeidet? Og hva synes de om samarbeidet med USHT?
Les mer28.04.2022
Omsorg for innsatte
Hvilke behov for helse- og omsorgstjenester har de innsatte i fengsler? Får de et likeverdig og godt tilbud? spør Siv Fladsrud Magnussen og Laila Tingvold fra Senter for omsorgsforskning.
Les mer22.04.2022
Masteroppgaver bidrar til kunnskapsutvikling i kommunene
Et nytt stipendprogram legger til rette for at masterstudenter ved Universitetet i Agder får jobbe med relevante problemstillinger i kommuner i Sør-Norge.
Les mer25.02.2022
Hva kan vi lære av USAs helsevesen? Hanne skal finne svaret.
I ett år skal Hanne Marie Rostad være forsker i USA for å lære av andre måter å organisere helse- og omsorgstjenester på. At moren hennes og andre pårørende har ofret mye for å hjelpe sine nærmeste, har vært motivasjon for Rostads kommende forskning.
Les mer06.12.2021
Oppdatert forskningshåndbok
– Norge må styrke grunnlaget for kunnskapsbaserte helse- og omsorgstjenester, sier Hurdalsplattformen. Senter for omsorgsforskning svarer med å oppdatere forskningshåndboka for bedre kommunale helse- og omsorgstjenester
Les mer15.11.2021
Oppsummert kunnskap om utelatt helsehjelp
Bleier som skulle vært skiftet, mat som skulle vært servert, en beroligende samtale som ikke blir tatt. Utelatt helsehjelp i omsorgstjenestene øker. Løsningen ligger på mange plan.
Les mer05.11.2021
Mer enn trening
Behovet for helsefremmende recoverystøttende tiltak i psykisk helsearbeid er stort. Det er ikke kapasitet til å hjelpe alle. Dermed følger et behov for verktøy som personer med psykiske helseutfordringer selv kan ta i bruk. Fysisk aktivitet er et slikt verktøy, sier førsteamanuensis Kjersti Karoline Danielsen.
Les mer20.10.2021
– Gå for generasjonspark!
Da Per Gunnar Disch fikk vite at Porsgrunn kommune hadde planer om å renovere et parkområde, kontaktet han eldererådet. Sammen fremmet de forslag om å etablere en generasjonspark utviklet i samarbeid med lokalsamfunnets institusjoner.
Les mer16.09.2021
Nytt temanummer om de vanskelige overgangene i helsevesenet
Sammenheng og samhandling i helse- og omsorgstjenestene er viktig, men vanskelig. I nytt temanummer fra Tidsskrift for omsorgsforskning kan du lese om hvorfor det er så mange utfordringer, men også forslag til forbedringer.
Les mer14.09.2021
Innvandrere i Norge eldes raskere og har flere kroniske plager
På mange måter er det ikke spesielt å være innvandrer og eldes i Norge. Samtidig finnes det noen vesentlige forskjeller. Innvandrere har en tendens til å eldes raskere og slite med flere kroniske helseplager med alderen enn resten av befolkningen.
03.09.2021
Minst like effektivt som medisiner og samtaleterapi
Trening har minst like stor effekt på symptomer på depresjon som medisinering og samtaleterapi forteller førsteamanuensis Kjersti Karoline Danielsen fra Universitetet i Agder og Senter for omsorgsforskning. Hun har oppsummert kunnskapen om fysisk aktivitet i psykisk helsearbeid.
Les mer07.07.2021
Hvordan kan innvandrerkvinner få like muligheter i arbeidslivet?
De får gjerne kun tilbud om deltidsstilling, kvelds- og helgevakter og har lavest formell utdanning. Senter for omsorgsforskning i Bergen skal nå se hvordan innvandrerkvinner kan delta på likefot i helse- og omsorgstjenestene.
Les mer29.06.2021
Kommunale akutte døgnenheter – hvor nyttige er de?
For å redusere veksten i bruken av sykehusene skulle flere pasienter få hjelp i kommunale akutte døgnenheter. Men gir dette bedre og billigere tjenester? Forskere ledet fra Senter for omsorgsforskning ved NTNU i Gjøvik er tildelt 10,8 millioner kroner av Forskningsrådet for å finne svaret.
Les mer28.06.2021
Forbyggende og helsefremmende hjemmebesøk
Hva kjennetegner dem som mottar forebyggende hjemmebesøk? Hvilke endringer skjer mellom førstegangsbesøket og oppfølgingsbesøket fire år senere? Dette har Bjørg Dale og Berit Westbye studert og skrevet rapport om. Vi har snakket med dem om hva som er det viktigste de har funnet.
Les mer21.06.2021
Se opp, grønt skifte! Her kommer dieselkommunene
Norske kommuner har ikke tid, penger eller ansatte til å delta i forskning. Likevel vil staten at det forskes på og med kommunene.
Les mer16.06.2021
Frivillighet og innovasjon i omsorgen
Nina Beate Andfossen har forsket på både frivillig arbeid og på potensialet for innovasjon i omsorgstjenestene. Vi har snakket med henne om hvordan hun setter de to tingene i sammenheng i doktorgradsarbeidet sitt.
Les mer02.06.2021
Hvor godt fungerer samarbeidet?
I denne undersøkelsen har forskerne bedt sykepleiere i kommunale helse- og omsorgstjenester evaluere hvor godt samarbeidet fungerer med sykehjem, hjemmetjenesten, fysio-/ergoterapitjenesten, tildelingskontoret og fastlegene.
Les mer14.04.2021
Her er koronarapporten
Denne rapporten fra Senter for omsorgsforskning har sett på hvor forberedt sykehjemmene var på å håndtere en pandemi, hvilke utfordringer pandemien medførte, og hvordan sykehjemmene i praksis håndterte disse. Studien ble gjort på oppdrag fra den regjeringsoppnevnte koronakommisjonen.
Les mer19.03.2021
Kommunal medvirkning
Det snakkes mye om samarbeid og samskaping mellom akademia og praksis. Forskningsprogrammer og regionale forskningsfond krever kommunal deltakelse i forskningsprosjekter og at kommunene skal ha ansvar for søknader om forskningsfinansiering. Men hva vet vi egentlig om denne typen samarbeid? Hvordan fungerer det i praksis?
Les mer12.03.2021
Organisering og ROP-lidelser
Hvordan påvirker den strukturelle organiseringen av kommunale tjenester pasientforløp for hjemmeboende eldre med psykiske lidelser og/eller rusproblemer?
Les mer05.03.2021
Er dette beste tidsskriftartikkel i 2020?
Hvor positive er folk til ubetalt frivillig arbeid i eldreomsorgen? Det kommer helt an på hvordan spørsmålet stilles. En artikkel om dette kan bli Årets tidsskriftsartikkel hos Universitetsforlaget for 2020.
Les mer26.02.2021
Søker artikler om etnisk og kulturelt mangfold i omsorgstjenestene
Vil du bidra med ny kunnskap om etnisk og kulturelt mangfold i helse- og omsorgstjenester i kommunene? 1. april er frist for å sende sammendrag av artikkel til temanummer i Tidsskrift for omsorgsforskning
Les mer15.02.2021
Tester skjema som måler kvalitet i omsorgstjenestene. Nå søkes kommuner.
Hvor fornøyd er egentlig brukerne med tjenesten de mottar? Opplever de at de har innflytelse i egen hverdag, at de kan delta i meningsfulle aktiviteter og delta i sosialt samvær med mennesker som er viktige for dem? Kommuner inviteres nå til å delta i uttesting av et nytt spørreskjema som skal måle kvalitet på omsorgstjenestene.
Les mer10.02.2021
Kluss i vekslinga?
Hva skjer når eldre pasienter med store hjelpebehov skrives ut fra sykehus og kommunene skal ta over? Er det mulig å få til et godt samarbeid mellom tjenestene uten at det blir kluss i vekslinga?
Les mer13.01.2021
– Endringsprosesser er krevende, men Leve hele livet kan lykkes
Gjennom mitt daglige arbeid ved Universitet i Sørøst-Norge og Senter for omsorgsforskning, men også som pårørende, er jeg engasjert i reformen «Leve hele livet». Jeg er opptatt av betydningen av ledelse og deltakelse i endringsarbeid. Jeg viser samtidig til Kunnskapsnotatet «Styring, ledelse, forbedring og innovasjon» som er utarbeidet i forbindelse med reformen.
Les mer26.11.2020
Oppsummert kunnskap om forebygging av trykksår
Til tross for at sårbehandling gjerne ses som en av de mest tradisjonelle sykepleieoppgavene, finnes det relativt lite forskningskunnskap om forebygging av trykksår i norske kommuner. Dette overrasket Siri Andreassen Devik da hun startet arbeidet med å oppsummere kunnskap om trykksårforebygging i kommunale tjenester.
Les mer20.11.2020
Norges første temanummer om pasientsikkerhet
Kommunene har ansvar for god pasientsikkerhet i helse- og omsorgstjenestene. Men det har skortet på forskning på fagfeltet. Nå kommer Tidsskrift for omsorgsforskning med eget temanummer med 16 nye artikler.
Les mer19.11.2020
Hva mener de eldre selv?
Politikere vil ha forskning på hvordan vi kan få et aldersvennlig Norge. Men hva vil de eldre selv? Hva er viktig for dem? Fire pensjonister ble invitert til å kommentere kunnskap som forskere har samlet inn. Men er forskere og forskningsobjekter opptatt av det samme?
12.11.2020
Brukermedvirkning for innvandrere
Ifølge lovverket skal pasienter og brukere involveres i avgjørelser om sin egen helse. Det gjelder også når pasienten snakker polsk, litauisk eller somali. Så hva gjør du, når kvinnen som ikke snakker norsk og som har liten tillit til helsevesenet, skal være med å bestemme hvilken behandling hun skal få?
Les mer05.11.2020
– Kommunene tar ikke tro og livssyn hos eldre på alvor
Kommunene har ansvar for helhetlig omsorg hos eldre. – Men tro og livssyn er sjelden et tema, selv om dette er viktig for mange, mener forsker.
Les mer09.10.2020
Glad for økt satsing fra regjeringen
Forskningsleder Aud Obstfelder mener regjeringen tar på alvor utfordringene i de kommunale helse- og omsorgstjenestene i forslag til statsbudsjett for 2021. Men hun er spent på hvordan de foreslåtte tiltakene skal gjennomføres, og er opptatt av at det trengs mye ny kunnskap.
Les mer05.10.2020
Møt den nye lederen i midt
Hun vokste opp i Flatanger, men har bodd tretti år i Overhalla. Her trives hun godt, men innrømmer at de to hagedammene aldri blir det samme som lukta av havsalt og sjø. Vi har snakket med Rose Mari Olsen som er ny daglig leder ved Senter for omsorgsforskning, midt.
Les mer28.09.2020
Hjernen svikter. Hvordan skal du da få sagt hvordan du vil ha det?
I Norge lever et stort antall personer med demens, og med økende forventet levealder antar vi antallet vil øke. Demens er ikke én enkelt sykdom, men et resultat av ulike sykdommer og skader som svekker hjernes funksjon. I de fleste tilfeller kommer sykdommen gradvis. I starten klarer personene seg ganske godt selv, med hjelp og støtte av familie og øvrig nettverk, men etter hvert blir behovet for hjelp slik at kommunale helse- og omsorgstjenester trår til.
Les mer21.09.2020
«Til sykehjemmet skiller eder ad»
Koronapandemien har forsterket de store forskjellene det er på å være pårørende for hjemmeboende og pårørende for beboere i sykehjem. Mens pårørende har fått besøksforbud og ikke fått lov til å stille opp for sine i sykehjem, har andre pårørende fått økt omsorgsbelastning og overtatt det offentliges ansvar fordi en rekke tjenestetilbud har stengt ned.
Les mer24.06.2020
Dette er Brooke Hollister
Bjørg Dale er profesjonsutdannet sykepleier med både klinisk erfaring og ledererfaring fra kommune- og spesialisthelsetjeneste. Vi kjenner henne best som tidligere faglig leder for Senter for omsorgsforskning, sør. Etter et vesentlig bidrag til helse- og omsorgsforskningen finner vi i dag professor Bjørg Dale litt i bakgrunnen. I hennes sted, som faglig leder for Senter for omsorgsforskning, sør finner vi Brooke Hollister. Vi har sendt Hollister noen spørsmål og her kan du lese svarene til kvinnen som har jobbet for Nancy Pelosi og som gjerne ser at Senter for omsgsforskning, sør dobler sin størrelse de kommende årene.
Les mer22.06.2020
Årets artikkel: Hvem eier fortellingen om et liv?
Hvem bestemmer hvordan din livshistorie skal skrives? Hva skal utelates, og hva skal innlemmes?
Les mer05.06.2020
Rehabiliteringen i Nord-Norge er kritisk under koronatida
Dagens situasjon er preget av forlenget ventetid og redusert kapasitet. Mange pasienter har fått utsatt eller avlyst sine tilbud om rehabilitering.
Les mer06.05.2020
Betrayal of Trust? The Impact of the COVID-19 Global Pandemic on Older Persons
Eldre personer og personer med alvorlige underliggende medisinske tilstander ser ut til å ha større risiko for å utvikle mer alvorlige komplikasjoner fra COVID-19. Disse trenger ressurskrevende medisinske inngrep når de først er smittet. Utfordringen er at det ikke finnes tilstrekkelig medisinsk bemanning og utstyr til å hjelpe dem. Hvordan prioriterer vi under moralske, etiske og politiske dilemmaer? Blir vi diskriminerende når det er ubalanse mellom tilbud og etterspørsel?
Les mer25.03.2020
Redaktøren til NTNU
Fra første februar i år har professor Oddvar Førland vært ansatt ved NTNU på Gjøvik som redaktør for Tidsskrift for omsorgsforskning.
Les mer26.03.2020
Bekymret for voldsutsatte eldre i koronakrise
Vi vet at mange eldre opplever å bli utsatt for vold og overgrep fra nærstående personer eller personer de er avhengige av, sier forsker Wenche K. Malmedal i denne kronikken som først ble publisert på Pensjonistforbundet sine hjemmesider.
Les mer09.03.2020
Ny leder i øst
Siden 1. mars har Senter for omsorgsforskning, øst hatt ny daglig leder. Maren Sogstad overtar etter Aud Obstfelder. Vi har snakket med dem om framtiden.
Les mer10.02.2020
Palliativ omsorg etter «innfallsmetoden»
Astrid Rønsen er førstelektor ved institutt for helsevitenskap på NTNU i Gjøvik. Hun har oppsummert kunnskapen om palliativ omsorg for Omsorgsbiblioteket. Vi har snakket med henne om hva hun tenker er karakteristisk for den palliative omsorgen i kommunene i Norge.
Les mer03.02.2020
Palliativ plan gir samhandling og trygghet
I en kartlegging fra 2019 sier 80 av 83 sykepleiere at de bruker palliativ plan og opplever at den bidrar til bedre kvalitet, samhandling og trygghet.
Les mer31.01.2020
Pengene og politikerne styrer mesteparten av arbeidsdagen
– Jeg er gjerne med på å løfte fram omsorgsforskning som akademisk disiplin, men det forutsetter at vi har pengene, tiden, kompetansen og bestillingen fra politikerne.
Les mer28.01.2020
Et aldersvennlig samfunn – et anliggende på tvers av fag og departement
Sist uke fikk Norge sin fjerde Solberg-regjering. Denne gangen uten en eldreminister. Det er vi glad for. Gamle mennesker har like sammensatte og varierte liv og behov som alle andre mennesker.
Les mer09.01.2020
Praksis endres ved digitalisering – er du klar over hva det betyr?
Digitalisering skal gi pasienten tryggere og bedre behandling. Men det forutsetter at helsepersonellet forstår hvordan informasjon og dokumentasjon skal samles, deles og sikres. Gjør de det? Utfordringene står i kø, viser ny bok.
Les mer20.12.2019
Nytt temanummer om teknologi i helse og omsorg
Aud Obstfelder, Frode F. Jacobsen og Ingunn Moser har vært gjesteredaktører i siste nummer av Tidsskrift for omsorgsforskning. Vi har snakket med Frode F. Jacobsen om nummeret som tar for seg teknologi i helse- og omsorgstjenesten.
Les mer03.12.2019
Å kombinere arbeid og omsorg
Uten omsorgsyterene i familie, lokalsamfunn og sosialt nettverk ville trolig helse- og omsorgssektoren bryte sammen.
11.11.2019
Janne blir daglig leder i vest
Janne Bjorheim Bøe blir ny daglig leder for Senter for omsorgsforskning, vest. Da møter hun igjen forskere hun jobbet med da hun var student og senere stipendiat ved Institutt for sosialantropoligi ved Universitetet i Bergen.
Les mer06.11.2019
Fersk frivillighetsplan skal styrke fellesskapet
I oktober ble frivillighetsplan for Sandefjord kommune, «Et styrket fellesskap», vedtatt. I planen, som er resultatet av et toårig samarbeid mellom Senter for omsorgsforskning, kommunen og Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT), angis det fem konkrete mål og 33 tiltak for gjennomføring i 2019/2020.
Les mer04.11.2019
Kompetansen bør heves i KAD
Hva kreves av sykepleierne i kommunen når de har fått ansvar for akuttinnleggelser? Hvilken kompetanse behøver de for å ta seg av mennesker med behov for øyeblikkelig hjelp? I en studie publisert i det anerkjente tidsskriftet Journal of Clinical Nursing skriver Torunn Vatnøy fra Senter for omsorgsforskning om viktigheten av sykepleiere med avansert kompetanse.
Les mer24.10.2019
Grunn til bekymring
Postdoktor Hanne Marie Rostad og professor Oddvar Førland ved Senter for omsorgsforskning har skrevet en oppsummering av kunnskapen om variasjon og uønsket variasjon i kvaliteten på omsorgstjenestene i Norge. Kunnskapsoppsummeringen indikerer utfordringer på flere områder og gir grunn til bekymring konkluderer rapporten.
Les mer24.10.2019
Den syke trenger plass på sykehjem – slik reagerer de pårørende
Noen pårørende føler seg fanget, andre blir underdanige eller dominerende. Når en person med demenssykdom kan være klar for sykehjemsplass, må helsepersonellet være forberedt på ulike reaksjoner hos de pårørende.
Les mer24.09.2019
Samhandling i praksis
Da samhandlingsreformen utfordret helsevesenet til å styrke samarbeidet mellom kommune og sykehus, hadde Hallingdal drevet med samhandling i årevis.
Les mer12.09.2019
Kommunene skal få erfaringene som gir aktivitet hos eldre
Eldre mennesker både kan og vil leve et mest mulig aktivt liv. Nå skal forskere oppsummere for kommunene kunnskap og erfaringer som gir mer aktivitet og deltakelse i den eldre befolkningen
Les mer23.08.2019
Jill-Marit ny daglig leder
Jill-Marit Moholt ville bli sykepleier og jobbe med eldre mennesker i kommunehelsetjenesten. Det siste skulle ta over 20 år.
Les mer01.08.2019
Hvem er fri, hvem er villig?
Frivillig innsats skal være en løsning på en fremtidig kapasitetskrise i omsorgstjenestene. Da er det klokt å spørre de frivillige om, og eventuelt hvordan de ønsker å bidra.
Les mer28.06.2019
Sommerinfo fra redaktør Førland
Her kommer litt sommerinfo fra Tidsskrift for omsorgsforskning og redaktør Oddvar Førland ved Senter for omsorgsforskning i Bergen.
Les mer14.06.2019
– God delingskultur med Tidsskrift for omsorgsforskning
Forskning bør publiseres internasjonalt og på engelsk. Men det finnes unntak, som når målgruppen er norsk og jobber i praksisfeltet i norske kommunene. Dette balanserer Tidsskrift for omsorgsforskning på en god måte, mener forskningsleder ved NTNU.
Les mer12.06.2019
Gratis og fri tilgang ga rekordøkning i antall lesere
Antall lesere av artiklene i Tidsskrift for omsorgsforskning er tidoblet på få år. Fri tilgang, stor interesse blant ansatte i helse- og omsorgssektoren for ny kunnskap og økt kvalitet på artiklene kan være noen av årsakene.
Les mer06.06.2019
Skal oppsummere kunnskap om alderdom for norske kommuner
Eldre mennesker skal forberedes til å klare alderdommen bedre. Norske kommuner skal nå få servert ny kunnskap som skal legge til rette for dette.
Les mer31.05.2019
En stor sektor vi vet lite om
De kommunale omsorgstjenestene er det mange som synser mye om, men ingen som har god nok kunnskap om. Omsorgssektoren i kommunene har om lag 120 milliarder kroner i årlige utgifter og utfører mer enn 140 000 årsverk for 360 000 tjenestemottakere i alle aldre i løpet av et år.
Les mer10.05.2019
Er små kommunar best? Eller verst?
Omsorgstenester er den største utgiftsposten for norske kommunar, og det finst store kvalitetsforskjellar i tilbodet. No skal forskarar ved HVL kartlegge uønskt variasjon.
Les mer29.04.2019
Vil ha et demensvennlig samfunn – ikke egne samfunn for demente
– Jeg undrer meg over at noen kan finne på å bygge egne landsbyer for de av kommunens innbyggere som har demens. Nå bygges det demenslandsbyer blant annet i Kristiansand, Oslo, Bærum og Sandefjord, flere av dem med plass til mellom 150 og 200 beboere. Regjeringens siste demensplan hadde overskriften «Et mer demensvennlig samfunn». Det er noe helt annet enn å bygge egne samfunn for demente, sier Steinar Barstad.
Les mer29.04.2019
24 millioner til senter for omsorgsforskning
Når det nærmer seg deadline blir det mye kaffe og lite søvn på mange forskere som søker prosjektmidler. Anette Fagertun og Frode Jacobsen kunne puste lettet ut da søknaden var levert den 18. oktober 2018. Fem måneder senere kan de juble over tildelingen av 24 millioner kroner.
Les mer24.04.2019
Ny bok om velferdsteknologi: IKT-ansatte stanset profesjonskrangel
Legene syntes den skriftlige informasjonen om pasienten var for omfattende, de ansatte i hjemmesykepleien syntes informasjonen var for knapp. Løsningen ble at den IKT-ansvarlige stengte ned kommentarfeltet for helsearbeiderne.
Les mer25.02.2019
Hvordan har det gått med trygghetsstandarden?
I 2016 startet Helsedirektoratet pilotprosjektet «Trygghetsstandard i norske sykehjem» med et ønske om mindre forskjeller i kvalitet på sykehjemmene i Norge. Anette Fagertun og Gudmund Ågotnes har fulgt pilotkommunene Sortland, Tromsø, Eidskog og Kristiansund i arbeidet.
Les mer11.02.2019
Mye ny omsorgsforskning
Hva sier personalet om implementeringen av hverdagsrehabilitering? Hvilke er de politiske utfordringene med å bli gammel i eget hjem? Har du sett den rykende ferske forskningen på legemiddelbruk og pasientsikkerhet? Hva svarer mottakerne når de blir spurt hvilket utbytte de har av forebyggende hjemmebesøk? Vet du at det finnes en egen nettside om trening og aktivitetstilbud til personer med nevrologiske skader og sykdommer?
Les mer11.12.2018
– Kom til Tromsø for å ta mastergrad!
Høsten 2019 starter UiT Norges arktiske universitet tre flerfaglige masterstudier med høy relevans for kommunale helse- og omsorgstjenester: Master i aldring og geriatrisk helsearbeid, master i psykisk helsearbeid og master i helsefaglig utviklingsarbeid.
Les mer28.11.2018
På fornavn med hjelperne
Innovasjon i omsorgssektoren blir ofte forbundet med velferdsteknologi, men det er innovasjon å flytte måltidet på et sykehjem hvis det gir økt appetitt, det er innovasjon å tilby en frivillig ruslevenn, hvis det gir bedre helse og det er innovasjon å gi brukerne John, når det er John de trenger.
Les mer27.11.2018
Skal bli flinkere til å hjelpe eldre med psykiske problemer og rusmiddelbruk
En del eldre har psykiske problemer og uheldig rusmiddelbruk. Men ingen vet hvor store problemene er. Nå skal omfang og årsaker kartlegges. Slik kan helsearbeidere bli bedre til å hjelpe disse menneskene.
Les mer16.11.2018
«Alle» ville ha kurset om hverdagsmestring
Gran kommune skulle lage et e-læringskurs i hverdagsmestring for å lære opp de ansatte i helse – og omsorgstjenesten. Plutselig var kurset tatt i bruk av 32 andre kommuner, også.
Les mer05.11.2018
Anbefaler kommunen å få en forskervenn
Flere eldre, trangere økonomi. Mange kommuner er opptatt av omstilling for å møte disse utfordringene. – Blant annet må samarbeidet med forskere styrkes.
Les mer26.10.2018
Leve hele livet
Mange krever mer enn kamferdrops og været på Haltenbanken, innledet eldreminister Åse Michaelsen da hun deltok på Den 6. nasjonale konferansen for omsorgsforskning.
12.10.2018
The who, when, and what of coproduction
Fra tid til annen dukker det opp ord som plutselig får stor fart inn i omsorgstjenesten, ord som blir mye brukt og som antyder en trend eller bevegelse, såkalte «buzzwords» på godt norsk. Synergi, innovasjon, brukermedvirkning og samhandling suste inn i språket vårt og har kommet for å bli. Akkurat nå er det «samskaping» som gjelder.
Les mer11.10.2018
Viktig og vanskelig med nysgjerrig kultur
Bibi Hølge-Hazelton er professor i klinisk sykepleie og tilknyttet Sjællands Universitetshospital ved Syddansk universitet. Hun kommer til Den 6. nasjonale konferansen for omsorgsforskning for å snakke om faglig ledelse og utvikling av et anvendelsesorientert forskningsmiljø.
Les mer10.10.2018
Jobber med hendene på ryggen
Brødet, smør og pålegg ligger klart, det er bare å smøre brødskiva si sjøl. Når eldre hjemmeboende i Gran kommune nå får besøk av hjemmesykepleiere, må de regne med å få motivasjon til mer selvhjelp og litt mindre praktisk tilrettelegging.
Les mer28.09.2018
Stolt Randi fikk Publikasjonsprisen
– Skikkelig stas! stråler førsteamanuensis Randi Stokke ved Senter for omsorgsforskning. Hun ble torsdag tildelt NTNUs Publikasjonspris under Innlandets Forskningskonferanse i helse- og sosialfag.
Les mer25.09.2018
Pepper og Rigmor kommer til konferansen
Vest på Sunnmøre i Møre og Romsdal ligger den lille industrikommunen Haram og gaper mot storhavet. Kommunen har lang tradisjon for å ta imot polske industriarbeidere, men da Eidet omsorgssenter tok imot den humanoide roboten Pepper var det litt utenom det vanlige.
Les mer24.08.2018
Hvor bør hun begynne?
Oppgavene står i kø for eldreminister Åse Michaelsen. – Hvor skal jeg begynne? sa hun etter å ha hørt innlegg fra forskere fra Sentre for omsorgsforskning under Arendalsuka.
Les mer15.08.2018
Nå kommer egen melding om helseindustri
Regjeringen lager nå Norges første helseindustrimelding. Men kan vi bli best på helseindustri uten å vektlegge kvalitet høyere i helsetjenesten?
Les mer09.07.2018
Ny bok med perspektiver på eldre mennesker
Gerontologi er læren om alderdom og aldringsprosesser. I boken med samme navn får vi innblikk i eldre menneskers egne historier. Vi får erfare at det er normalt å bli gammel, og at vi har ulike måter å bli det på.
Les mer09.07.2018
Europeisk forskningsnettverk
Frode F. Jacobsen feiret verken jul eller bursdag den dagen, men fikk likevel det han hadde øverst på ønskelista, nemlig penger til et europeisk forskningsnettverk for omsorgstjenester og primærhelsetjenester.
Les mer08.06.2018
Fersk forskning rett i lomma
Universitetsforlaget har ti tidsskrifter for helse- og sosialfag. Nå er ett av dem gratis tilgjengelig for hvermansen. Tidsskrift for omsorgsforskning har fått open access. Dermed kan du få den nyeste forskningen på omsorgsfeltet rett inn på mobilen eller maskinen din uten at det koster en krone.
Les mer08.06.2018
Rektor ønsker seg omsorg pluss enda mer forskning
– Omsorg blir aldri utdatert, uansett hvor fine omgivelsene er. Brukeren trenger denne tryggheten.
Les mer01.06.2018
Pasientforløp og ROP-lidelser
Pasientforløpet til personer med samtidig rusmiddellidelse og psykisk lidelse (ROP-lidelser) er gjerne langvarig og svingete. Mange av pasientene har behov for tjenester fra både kommuner og spesialisthelsetjeneste samtidig, noe som ofte har vist seg å være utfordrende. I en ny oppsummering av kunnskap ser Terje Emil Fredwall nærmere på nettopp pasientforløpet for personer med ROP-lidelser. Her løftes det frem en rekke gode erfaringer og velfungerende tiltak.
Les mer09.05.2018
Inviterte til debatt under Nordisk Kongress i Gerontologi
Senter for omsorgsforskning arrangerte symposium under den 24. nordiske gerontologikongressen, «Lessons of a life time», i Oslo 2.-4.mai.
Les mer02.05.2018
Disse kommer til konferansen
Norge har fått sin første eldre- og folkehelseminister. Åse Michaelsen kommer til Den 6. nasjonale konferansen for omsorgsforskning.
Les mer24.04.2018
Slik bruker du registerdata
Vil du forske på pleie- og omsorgssektoren, men trenger registerdata? Nå er mange kilder til kommunale fakta innen denne sektoren samlet i en ny rapport. – Registerdata er en gullgruve, sier forsker.
Les mer17.04.2018
Ny oppsummering om aktivitetstilbud
Nevrologiske skader og sykdommer omfatter både medfødte eller ervervede tilstander, og fører ofte til svekkelse av funksjoner på flere områder. De vanligste nevrologiske skadene og sykdommene blant brukerne av omsorgstjenester er Multippel sklerose (MS), Cerebral parese (CP), Parkinsons sykdom, hjerneslag og epilepsi.
Les mer19.03.2018
Fall og pasientsikkerhet
Studier viser at helsepersonell ofte overser årsakene til at eldre faller og først blir oppmerksomme og iverksetter tiltak etter at fallet er et faktum. Siri Andreassen Devik har skrevet en oppsummering av kunnskap om fall og pasientsikkerhet sammen med Rose Mari Olsen og Tove M. Ness. Vi har bedt Devik og Olsen om svare på noen spørsmål.
Les mer19.03.2018
Vil bli flinkere til å dele – men hvordan?
Aldri har helsevesenet hatt så mye kunnskap og informasjon. Men hvem setter premissene for hva som skal deles?
Les mer07.03.2018
Er din kommune i rute?
Før året er omme skal 75 % av de norske kommunene ha iverksatt ett eller flere tiltak for å bedre pasientsikkerheten. Direktoratet har gitt kommunene seksten tiltak å velge mellom.
Les mer19.02.2018
– Fordommer hindrer eldre fra et selvstendig liv
Å leve hele livet etter egne ønsker er et mål for mange. Fordommer mot aldring er kanskje det største hinderet for å få det til, mener forsker.
Les mer07.02.2018
Legemiddelbruk og pasientsikkerhet
Siri Andreassen Devik har overtatt stafettpinnen etter Rose Mari Olsen og er fra nyttår av emneredaktør for emnet pasientsikkerhet i Omsorgsbiblioteket.
Les mer12.01.2018
Ny oppsummering av kunnskap om forebyggende hjemmebesøk
Oddvar Førland og Randi Skumsnes fra Senter for omsorgsforskning har skrevet en oppsummering av kunnskap om forebyggende og helsefremmende hjemmebesøk til eldre. Oppsummeringen er publisert i Omsorgsbiblioteket.
Les mer09.01.2018
Ny redaktør i Omsorgsbiblioteket
Astrid Gramstad jobber som førsteamanuensis og forsker ved Senter for omsorgsforskning, nord og UiT Norges arktiske universitet. Fra 2018 er hun også ansvarlig redaktør for Omsorgsbiblioteket.
Les mer02.01.2018
Cathrine overtar i nord
Pulsen stiger, tanker sorteres og dagen ruller i gang. Nå skal Cathrine Arntzen bruke sykkelturen på 25 minutter til jobben til også å planlegge arbeidet som ny faglig leder ved Senter for omsorgsforskning, nord.
Les mer20.12.2017
Venter seg mer nasjonal forskning
Instituttleder i Tromsø mener Norge vil trenge stadig større forskningsprosjekter i årene som kommer. Da kan sammenslutningen av Senter for omsorgsforskning landet rundt være nyttig.
Les mer18.12.2017
Fysisk aktivitet i psykisk helsearbeid
Kjersti Karoline Danielsen ved Senter for omsorgsforskning i Kristiansand vil oppsummere kunnskap om fysisk aktivitet i psykisk helsearbeid til Omsorgsbiblioteket. Hun ber kommuner som arbeider med dette om å ta kontakt.
Les mer13.12.2017
Robot i omsorgen
Humanoide roboter, altså roboter med samme fasong som mennesker, blir benyttet i banker, butikker og universiteter flere steder i verden. De finnes også på enkelte sykehus. Men når en liten kommune på Vestlandet åpner dørene for et eksemplar av arten, er det trolig første gang en humanoid robot ønskes velkommen til omsorgstjenesten.
Les mer07.12.2017
Torunn takker av
Siden oppstarten i 2008 har Torunn Hamran vært faglig leder for Senter for omsorgsforskning, nord. Nå blir professoren pensjonist.
Les mer30.11.2017
To poeng til gutta!
Den nye likestillings- og diskrimineringsloven trer i kraft fra nyttår. Da blir det lov å gi ekstrapoeng til gutter som vil studere kvinnedominerte fag. Dermed kan det hende du finner to poeng under juletreet hvis du har vært snill gutt.
Les mer06.11.2017
Brobyggerne
Pasienten har krav på å bli møtt med kompetente og informerte ansatte. På Østlandet skjer det gjennom å bygge bro.
Les mer31.10.2017
Én av fem kommuner har for kostbar pleie og omsorg
Nesten hver femte kommune sier at helse- og omsorgstjenesten er for dyr for kommuneøkonomien deres.
Les mer13.10.2017
Omsorgsforskning i statsbudsjettet
Senter for omsorgsforskning får en god porsjon oppmerksomhet i årets Statsbudsjett. Framfor alt framgår det hvordan Senter for omsorgsforskning bidrar til tjenesteutformingen i kommunene og hvor sentral omsorgsforskningen blir framover.
Les mer12.10.2017
Money talks
Økonomi har gjennomslagskraft. Camilla Stoltenberg savner helseøkonomiske beregninger å slå i bordet med. Hun gjør dessuten oppmerksom på Kommunenes strategiske forskningsorgan.
Les mer11.10.2017
Intervju med Lill Sverresdatter Larsen
Den 8. september 2017 disputerte Lill Sverresdatter Larsen for PhD-graden ved UiT Norges arktiske universitet. Tittel på avhandlingen var «Speaking on behalf of the person with dementia in home-based care. A qualitative study of collaboration between formal and family caregivers in Sami and Norwegian municipalities».
Vi gratulerer Larsen med PhD-graden, og har stilt henne noen spørsmål om studien.
05.10.2017
Pasientforløp for eldre med kronisk sykdom
Kjersti Karoline Danielsen er emneredaktør i Omsorgsbiblioteket og har, sammen med Elin Rogn Nilsen og Terje Emil Fredwall, skrevet en oppsummering av kunnskap om pasientforløp for eldre med kronisk sykdom. Vi har bedt Danielsen hjelpe oss å se på hvilke utfordringer for helhetlig pasientforløp oppsummeringen peker på. Og hvilke tiltak som kan bidra til helhetlige pasientforløp?
Les mer03.10.2017
Brukermedvirkning i demensomsorgen
Rita Sørly er forsker ved Senter for omsorgsforskning, nord og tilknyttet UiT Norges arktiske universitet. Hun er emneredaktør for emnet Brukermedvirkning i Omsorgsbiblioteket og har skrevet en oppsummering av kunnskap om brukermedvirkning i demensomsorgen.
Les mer22.09.2017
Familien som aktør i kommunal eldreomsorg
Jeg har møtt Oddrun Sortland. Oddrun er sykepleier, med mange års fartstid i kommunal eldreomsorg. Oddrun er tilknyttet Senter for omsorgsforskning, vest og arbeider med et doktorgradsprosjekt knyttet til samspillet mellom eldre hjelpetrengende og deres familier og kommunale helsetjenester. Pårørende blir møtt på så mange ulike måter i tjenesten, og det ser ut til å være liten systematikk i arbeidet rettet mot de eldre sine familier. Jeg spurte Oddrun om hun kunne tenke seg å fortelle mer om prosjektet sitt, og om noe av det hun har erfart i sin forskning kan være overførbart til demensomsorgen.
08.09.2017
Sommerprat med Ann Karin Helgesen
Ann Karin Helgesen, førsteamanuensis ved Høyskolen i Østfold, har forsket på brukermedvirkning i demensomsorgen. Hun skrev en doktorgradsavhandling om temaet i 2013, og har siden den tid gitt ut flere artikler om utfordringene ved medvirkning i demensomsorgen.
Les mer21.08.2017
Fordi de fortjener det!
Da professor Bjørg Dale ved Senter for omsorgsforskning skulle svare på hvorfor vi skal prioritere en verdig omsorg for eldre, var svaret enkelt; fordi de fortjener det.
Les mer16.08.2017
Menn og teknologi inn i sykepleien
Aud Obstfelder fra Senter for omsorgsforskning hadde et innlegg under Arendalsuka som handlet om hva teknologien får å si for likestillingen i omsorgsarbeidet. Her er litt av det som ble sagt fra scenen.
Les mer30.06.2017
Sommerprat med Trude Klevan
Trude Klevan, førsteamanuensis ved Høyskolen i Sørøst-Norge, leverte nylig sin doktorgradsavhandling «Betydningen av hjelpsom hjelp ved psykiske kriser. Erfaringer, historier og kontekster – en kvalitativ utforskning». Vi har stilt henne noen spørsmål om temaet.
Les mer09.05.2017
Lokalmedisinske sentre
Med samhandlingsreformen flyttes mye av arbeidet med pasientene fra sykehus til, for eksempel, sykehjem uten at kompetansen følger med på kjøpet. Som et svar på dette ønsker myndighetene økt samarbeid mellom tjenester og kommuner. Derav ideen om lokalmedisinske sentre.
Les mer28.04.2017
Sykehus eller ikke?
La oss si at din gamle far skal flytte på institusjon og at dere har to sykehjem å velge mellom. Da kan det være sånn, at dersom dere velger, la oss kalle det Sagatun sykehjem, vil faren din bli lagt inn på sykehuset én eneste gang i løpet av det kommende året. Dersom dere derimot velger Furulunden sykehjem, vil de legge inn den samme mannen med de samme problemene, hele ni ganger!
Les mer24.04.2017
Helse- og omsorgstjenester til den samiske befolkning
Lokal forankring og individuell tilrettelegging er nødvendig og viktig. Den samiske befolkningen er like sammensatt som befolkningen for øvrig, så det kan være vanskelig å gi generelle råd om hvordan man kan tilrettelegge helse- og omsorgstjenester for den samiske befolkningen på gruppenivå.
Les mer21.04.2017
Hjemmebesøk ryddet opp i uenigheter
Foreldre syntes ikke ansatte fulgte opp beskjeder om barnet, mens ansatte tenkte at foreldre var mest opptatt av egne behov. Men det var til de ansatte kom på hjemmebesøk.
Les mer19.04.2017
Bris ga medvind i rehabiliteringen
Brukere som tar ansvar for seg selv og ansatte som er tilstede for brukerne. Slikt har gitt rehabiliteringssuksess i Bamble.
Les mer05.04.2017
700 har tatt utdanning i aktiv omsorg
Teaterbesøk, bollebaking og skogsturer. Flere hundretusen mennesker som mottar helse- og omsorgstjenester kan hver dag ha behov for aktiv omsorg. 700 ansatte har nå tatt utdanning i dette omsorgstilbudet.
Les mer03.04.2017
Samdata kommune
Lederen for hjemmetjenesten i kommunen har kanskje gått rundt og lurt på om tjenesten hennes sender uvanlig mange pasienter til sykehuset. Det har bekymret henne, men hun har savnet tall som kan gi svar på spørsmålet. Fram til nå.
Les mer24.03.2017
Brukermedvirkning i psykisk helsearbeid
De overordnede føringene fra helsemyndighetene melder at man skal individualisere og standardisere samtidig. Dette motsetningsforholdet utfordrer brukermedvirkning på alle nivåer, sier forsker Rita K. Klausen ved Senter for omsorgsforskning.
Les mer13.03.2017
Den nye vinen
Heidi Vifladt leder institutt for helsevitenskap ved NTNU i Gjøvik. Hun går nye veier for å hente inn den nye vinen. Her blir de aktuelle søkerne til fem phd-stillinger invitert til to dagers seminar med overnatting og restaurantbesøk.
Les mer08.03.2017
Ny veileder om pårørende i helse- og omsorgstjenesten
Senter for omsorgsforskning, nord har deltatt i ressursgruppen til utarbeidelsen av en ny veileder for pårørende i helse- og omsorgstjenesten. Denne veilederen er nå publisert.
Les mer02.03.2017
Forskerutdanning rettet mot kommunale helse- og omsorgstjenester
Den nasjonale forskerskolen MUNI-HEALTH-CARE tilbyr forskerutdanning spesielt rettet mot de kommunale helse- og omsorgstjenestene, og skal være et supplement til den eksisterende ph.d.-utdanningen ved universiteter og høgskoler.
Les mer20.02.2017
Oppsving for demenstilbud da de forlot sykehjemmet
Interessen for dagtilbudet for yngre med demenssykdom kom for fullt da det ble flyttet ut fra sykehjemmet.
Les mer15.02.2017
2017 blir et toppår
Aktiviteten ved Senter for omsorgsforskning i 2017 blir rekordstor. Her er noe av det de jobber med ved Senter for omsorgsforskning, øst.
Les mer09.02.2017
Bidrar til trygghetsstandard i sykehjem
Er det laget en ernæringsplan for hver pasient, er alle pasientene veid siste måned og er funksjonsnivået deres sjekket jevnlig? Nå skal avvik ved sykehjem og i kommuner kartlegges.
Les mer07.02.2017
«Mystery shopper» sjekker sjefen
En dag kommer det en fremmed gjest på sykehjemsavdelingen. Hun er verken pårørende eller jobbsøker, men en «mystery shopper».
Les mer01.02.2017
Dette vet vi om hverdagsrehabilitering
Når for eksempel en eldre person har brukket lårhalsen er det ønskelig med en så rask og god rehabilitering som mulig. De største forskjellene på vanlig behandling og hverdagsrehabilitering er at den eldre selv setter målene for rehabiliteringen, og at det tverrfaglige teamet jobber tett sammen mot å nå disse. Der man før hjalp fru Hansen med å handle, kle på seg, eller lage frokost, hjelper man nå fru Hansen med å trene mot å klare dette selv. Yrkesgruppene er de samme, men nå jobber de tettere sammen og deres viktigste mål er ikke at gulvet til fru Hansen blir rent, men at fru Hansen skal klare å vaske det.
Les mer02.01.2017
PÅRØRENDE SUTREKOPPER?
Det er gjort mange studier av hjemmetjenestenes utvikling og innhold, men vi har manglet en stor studie som viser hvordan tjenesten faktisk oppleves av brukerne og av folk flest. Nå har vi fått den. Ett av funnene er at brukerne er betydelig mer fornøyde enn de pårørende.
Les mer14.12.2016
Trodde du at planarbeid var kjedelig? Da må du se til Porsgrunn
På taket skal Frivillighetsbussen ha en bjelle slik isbilene bruker. Så kan den kjøre rundt og kalle på alle som vil ha skyss til et senter der de kan møte andre mennesker.
Les mer28.11.2016
Ett legemiddel bør eldre få beholde
– Du kan fjerne de fleste medisinene hos eldre uten at det nødvendigvis får store konsekvenser. Ett unntak er legemidler mot forstoppelse. Dette er et undervurdert problem. Ubehandlet kan det føre til smerter, kvalme og redusert appetitt, og i verste fall forgiftning og tarmslyng.
Les mer08.11.2016
Etisk forsvarlig teknologi?
Barna dine kan få tannbørster som forteller telefonen din om tennene er rene. Er du redd for brystkreft, kan du få en bh som gjør undersøkelsene for deg. I USA printer de tabletter med skreddersydd sammensetning.
Les mer03.11.2016
Sekk og skjema som skal løfte hjemmesykepleien
En sekk med medisinsk utstyr og et kontrollskjema. Det skal gi bedre hjemmesykepleie hos eldre mennesker i Troms-kommuner
Les mer28.09.2016
Slik kan ekspertmakten tones ned
Hvem er personen bak diagnosen? Hva betyr symptomene? Hvordan skapes og utvikles en god atmosfære på posten?
Les mer25.08.2016
Skal sammen finne teknologi for eldre
Hva slags teknologi vil eldre brukere av kommunale helse- og omsorgstjenester ha glede av? Det er noe Gjøvik kommune og forskere ved NTNU Gjøvik vil finne ut av, når de nå sammen søker Forskningsrådet om penger til et fireårig prosjekt.
Les mer03.08.2016
E-læring er nyttig – og særlig hvis du har en mentor
Minst tre av ti ansatte som jobber med psykisk utviklingshemmede er ufaglærte. E-læring kan øke fagkunnskapen deres, særlig hvis de har en mentor på egen arbeidsplass å diskutere med.
30.06.2016
Dokumentasjonstrollet møter motstand
Væpnet til tennene med nye rutiner, nye dingser og nye apper til dingsene har man slåss for en bedre dokumentasjon av det daglige arbeidet i helse- og omsorgstjenesten. Men fremdeles er dokumentasjonen mangelfull. Kanskje må det en mann ved navn Victor til for å beseire dokumentasjonstrollet?
Les mer28.06.2016
Demens hos innvandrere
Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse og Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring, har samarbeidet om et treårig forsknings- og fagutviklingsprosjekt angående helse- og omsorgstjenester til personer med demens som har innvandrerbakgrunn.
Les mer20.06.2016
Legemiddel-behandling svikter hos ni av ti eldre
Ni av ti eldre har en legemiddelbehandling som kan være mangelfull og i noen tilfeller utsette dem for alvorlige helseplager. Eldre hjemmeboende kan være ekstra utsatt.
Les mer10.06.2016
Pårørendeprosjektet i Bodø kommune
Fylkesmannen i Nordland kutter midlene til Pårørendeprosjektet, og det som har vist seg som et godt og nødvendig tilbud trues av nedleggelse.
Les mer09.06.2016
Hauk vil lage hjelpemidlene bestefaren trengte
I Stryn samarbeider elever fra helsefag og dataelektro om å lage morgendagens omsorgsteknologi. For Hauk Øren (18) er interessen for å finne gode løsninger ekstra stor, etter at bestefaren hans fikk demenssykdom.
Les mer08.06.2016
Slik lærte pasienter, pårørende og ansatte å snakke sammen
De ansatte på sykehjemmet jobber kontinuerlig for å gi pasientene god pleie. Men er det den pleie og omsorg som pasientene ønsker?
Les mer11.04.2016
Har eldresentrene gått ut på dato?
De unge eldre vil ikke sette sine ben i de tradisjonelle eldresentrene. Hva skal vi gjøre med det? spør Pensjonistforbundet. Elisabeth Aase var den som fikk spørsmålsstillingen i fanget. Hun er førstelektor ved Høgskolen i Telemark og engasjert av Senter for omsorgsforskning. Nå har hun sendt spørsmålet videre til 1200 av Pensjonistforbundets medlemmer og hatt dybdeintervjuer med personer i målgruppen.
Les mer20.05.2016
Bedre og billigere
34 % av kommunene har innført hverdagsrehabilitering. Nå bør kanskje resten komme etter?
Les mer20.05.2016
Hverdagsrehabilitering gjør eldre friskere
Hverdagsrehabilitering gjør hjemmeboende eldre med funksjonsfall bedre sammenlignet med tradisjonelle måter å forsøke å bedre funksjonsevnen i denne gruppen. Dessuten koster det ikke noe mer for kommunene.
Les mer14.04.2016
Nytt akuttmottak i alle kommuner
Siden 1. januar har kommunene vært pålagt å ha tilbud om en kommunal akutt døgnenhet. Forsker Marianne Sundlisæter Skinner ved NTNU på Gjøvik har tatt tempen på døgnenhetene. På oppdrag fra Helsedirektoratet, stiller hun diagnosen og anbefaler behandlingen.
Les mer05.04.2016
Slik kutter de ned på antall liggedøgn for eldre
Eldre med behov for rehabilitering får noen ganger mange liggedøgn på sykehjem, men langvarige opphold gjør ikke alltid pasienten mye bedre. Slik gikk Gloppen kommune fram da de ville korte ned på oppholdene.
Les mer14.03.2016
Mer skilpaddeforskning og standardisering i eldreomsorgen
Professor Ingela Enmarker vil ha en mer forskningsbasert praksis i helse- og omsorgstjenesten. Her slår hun et slag for standardisering og langsom forskning.
Les mer24.02.2016
Tvang i omsorgstjenesten
Det virker skremmende, hører liksom ikke hjemme i en omsorgstjeneste, særlig ikke i Norge. Men hva gjør du hvis den du skal hjelpe nekter å vaske seg, nekter å ta de nødvendige medisinene, eller bestemmer seg for å gå hjem?
Les mer08.02.2016
Åtte kommuner i skjønn forening!
I 2005 opprettet Midt-Troms regionråd en interkommunal enhet som skulle arbeide med kvalitetsutvikling i helse og omsorg. Enheten, som skal opplyse og vise vei, fikk navnet Løkta.
Les mer27.01.2016
Verd å vite når du søker midler til forskning
Norge skårer høyt på forskning på medisin- og helsefag. Men det er usikkert hvor mye innovasjon dette fører til i de kommunale tjenestene. Hvorfor er det slik?
Les mer27.01.2016
Lite svette i folkehelse-satsing
Åtte av ti kommuner bruker mer penger på folkehelsearbeid enn tidligere. Pengene går først og fremst til saksbehandlere og møter.
Les mer21.01.2016
NTNU får Senter for omsorgsforskning
Første januar fusjonerte Høgskolen i Gjøvik med NTNU. Så er de ikke lenger to; deres liv er ett. Nye NTNU huser 38 000 studenter og 6 400 ansatte og får et budsjett på 7 milliarder kroner. En av dem som har sett fram til fusjonen er professor og forskningsleder Aud Obstfelder ved Senter for omsorgsforskning. Vi har snakket med henne om frykt og forventninger.
Les mer13.01.2016
Lar spesialisten være sjefen
«Det er spesialistene som har kunnskapen, så da vet de best.» Slik tenker mange kommunale helseledere. Dermed sier de farvel til likeverd i samarbeid med spesialisthelsetjenesten.
Les mer07.01.2016
Du og jeg skal gjøre jobben
Du og jeg skal utføre 25 prosent av omsorgsarbeidet i Norge i framtiden. Hvor mye utfører vi i dag, og hva slags arbeid vil vi helst påta oss?
Les mer15.12.2015
Få kroner gir økt kraft i pasientarbeidet
Pasienter ved 60 avdelinger ved norske sykehus får informasjonspakker fra Epilepsiforbundet. Slik kan de litt lettere leve med sykdommen. Evaluering av 16 brukerorganisasjoner viser at de bruker statlige informasjonskroner ulikt, men effektivt.
Les mer08.12.2015
Hjelpemidler gir mulighet for frihet
Tekniske hjelpemidler gir frihet og trygghet, og forbindes nødvendigvis ikke med noe negativt og det å bli gammel.
Les mer02.12.2015
Frykter lokale akutte døgnenheter blir svekket
Mange innbyggere i Indre Østfold kan få hjelp av lege og sykepleier døgnet rundt nær hjemstedet sitt, i stedet for å bli sendt til sykehus. Fagansvarlig for tilbudet er spent på framtiden når kommunene selv tar regningen fra nyttår.
Les mer25.11.2015
Smarte pilleesker ikke nok
Det er når teknologi tas i bruk at den får mening for brukerne. Men behovene til brukerne og situasjonen teknologien skal benyttes i snakkes det lite om.
Les mer20.11.2015
Kjære ordfører, hva med omsorgstjenesten?
Det var ikke forskerne som ropte høyest under valgkampen, det betyr ikke at de ikke har noe på hjertet. Spørsmålet over stilles av Senter for omsorgsforskning og rettes mot landets nye ordførere.
Les mer16.11.2015
Europas første om hverdagsrehabilitering
Hanne Tuntland ved Senter for omsorgsforskning leverer det første viktige bidraget om effekten av hverdagsrehabilitering
Les mer05.11.2015
Mange øyeblikkelig hjelp-senger står ubrukte
Kommunene åpner stadig flere akutte døgnenheter. Men mange senger står ubrukte.
Les mer28.10.2015
Forebyggende bortebesøk?
Eldre synes det er hyggelig med forebyggende hjemmebesøk fra kommunen. Men nytten av besøkene er mer usikker. Gruppemøter kan være et alternativ.
Les mer20.10.2015
Trivsel i sykehjemmet
Etter et seminar i hovedstaden om hverdagen i norske sykehjem blir vi sittende å prate med en av foredragsholderne. Frode Fadnes Jacobsen har, blant veldig mye annet, studert rommenes påvirkning på omsorgstjenesten
Les mer28.09.2015
Nye blikk på omsorgsteknologi
Kva skal til for at du og eg tar i bruk teknologi som kan hjelpe oss? Forskarar på Høgskulen i Bergen (HiB) skal no finne ut kva som skal til for at menneske og teknologi fungerer saman.
Les mer25.09.2015
Landskonferanse i Aktiv omsorg
Høgskolen i Telemark og Senter for omsorgsforskning - sør, har utviklet et landsomfattende opplæringstilbud i Aktiv omsorg på oppdrag fra Helsedirektoratet. På konferansen kan du lære mer om muligheter, motstand, motivasjon, mestring, og mersmak
Les mer22.09.2015
Nytt veikart til velferdsteknologi
For en tid siden lanserte KS et «Veikart til velferdsteknologi». Et verktøy som ble utviklet for å hjelpe kommunene i gang med denne typen teknologi. Nå har det kommet et nytt veikart.
Les mer04.09.2015
Tar avgjørelser på sviktende grunnlag
– Politikere og helseledere tar for ofte avgjørelser uten å spørre hvor kunnskapsgrunnlaget for valgene de skal ta kommer fra, mener statssekretær.
Les mer28.08.2015
Pårørende trenger ulike tiltak
Pårørende har ulike behov for å kunne utføre omsorg og tilsyn hos nære familiemedlemmer. Men noen felles ønsker har de til kommunen.
Les mer28.08.2015
Tre millioner til omsorgsforskning
Lindås kommune, med sine åtte tusen innbyggere, er med på Norges største forskningsprosjekt angående omsorgsteknologi. Forskerne ved Senter for omsorgsforskning og Høgskolen i Bergen studerer teknologiens muligheter og begrensninger, og hvilke konsekvenser det får når man tar den i bruk.
Les mer26.08.2015
Hva ønsker du deg til valget?
Helse- og omsorgssektoren er ikke den som har ropt høyest under valgkampen, derfor bestemte vi oss for å gi den ordet. Spørsmålet var som følger: Hvis du kunne styre den politiske debatten, hva skulle du ønske den handlet om nå mot slutten av valgkampen? Først ut er professor Aud Obstfelder.
Les mer23.10.2017
Nevronett
Nevronett er en veiviser som skal være til hjelp i arbeidet med aktivitetstilbud til personer med nevrologiske tilstander. Veiviseren er utviklet av Senter for omsorgsforskning i samarbeid med Helsedirektoratet.
Les mer ss
01.09.2015
Har kartlagt innhold og prioriteringer i kommunale omsorgstilbud
Hva slags innhold har de kommunale pleie- og omsorgstjenestene, og hvilke oppgaver prioriteres? I en ny undersøkelse er situasjonen blitt kartlagt i et stort kommuneutvalg.
Les mer